Αιμαγγειώματα

Αιμαγγειώματα- Αγγειακές δυσπλασίες

Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις νεοπλασίες με αγγειακή προέλευση και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Συγγενή και Νεογνικά Αιμαγγειώματα: υπάρχουν κατά τη γέννηση ή εμφανίζονται λίγο μετά τη γέννηση (το πρώτο έτος)
  2. Επίκτητα Αιμαγγειώματα: εμφανίζονται κάποια στιγμή στη ζωή του ατόμου (συνήθως στην ενήλικη ζωή)

Στην ουσία, πρόκειται για μια ομάδα μη λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος. Αυτό οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων που σχηματίζουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Τα αιμαγγειώματα είναι πιο συνηθισμένα στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και δη στα κορίτσια ανοιχτόχρωμου δέρματος. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά περισσότερες από τις μισές φορές εμφανίζονται στην περιοχή του κεφαλιού. Τα επιφανειακά αιμαγγειώματα έχουν αρχικά φάση ραγδαίας αύξησης που συνήθως αντιστοιχεί στο πρώτο χρόνο ζωής και μετά συνήθως υποστρέφουν.

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται με διάφορους τύπους. Τα πιο συχνά είναι τα εξής:

  1. Τριχοειδικά
  2. Ομαλό Αιμαγγείωμα (port-wine stains)
  3. Αρτηριο-φλεβικά
  4. Λεμφικά
  5. Τριχοειδο-λεμφο-φλεβικά
  6. Κερασοειδή
  7. Αστεροειδή ή Ευρυαγγείες

Τα αιμαγγειώματα που είναι επιφανειακά, εμφανίζονται με ένα ερυθρό χρώμα και όχι με ομοιόμορφη επιφάνεια. Αντίθετα, τα πιο εσωτερικά «εν τω βάθει αιμαγγειώματα», αγγειακές δυσπλασίες, έχουν πιο ομαλή επιφάνεια και μπλε απόχρωση.

Το πιο σημαντικό με τα αιμαγγειώματα είναι το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που προκαλούν, ιδιαίτερα αν είναι αρκετά μεγάλα και σε εμφανές σημείο (π.χ στα χείλη). Άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν είναι:

  • αναπνευστικά προβλήματα από αιμαγγείωμα στη μύτη
  • προβλήματα όρασης αν εξαπλωθούν
  • προβλήματα ακοής αν εξαπλωθούν στον έξω ακουστικό πόρο
  • διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης της ομιλίας αν εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα
  • φλεγμονή και πόνος από αιμαγγείωμα στη βουβωνική χώρα

Αρκετές φορές τα αιμαγγειώματα υποχωρούν μόνα τους (ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία). Σε αρκετές περιπτώσεις όπου δεν υποχωρήσουν από μόνα τους η θεραπεία κρίνεται απαραίτητη αν αυτά επιπλακούν ή προκαλούν λειτουργικές βλάβες ή ακόμη και μόνο για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η θεραπεία κρίνεται απολύτως απαραίτητη και άμεση. Οι αγγειακές δυσπλασίες συνήθως χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση.

Μεταξύ των θεραπευτικών μεθόδων εκλογής είναι:

  • Η θεραπεία με laser: Ανάλογα με τον τύπο αιμαγγειώματος που θεραπεύουμε, επιλέγεται και το αντίστοιχο laser. Είναι μία θεραπεία αποτελεσματική και ασφαλής, ανώδυνη, χωρίς επιπλοκές.
  • Η φαρμακευτική αγωγή: φάρμακα που οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης του αιμαγγειώματος χορηγούνται όταν το αιμαγγείωμα εμποδίζει ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού του βρέφους.
  • Η χειρουργική αφαίρεση: χρησιμοποιείται κυρίως σε άτομα πολύ μικρής ηλικίας και ιδιαίτερα για αιμαγγειώματα στο πρόσωπο η σε περιοχές που δυνητικά μπορεί να τραυματιστούν και να αιμορραγήσουν. Μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν συμπληρωθεί και με δερματικά μοσχεύματα.
children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;