Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι μία διόγκωση που εμφανίζεται στις βουβωνικές περιοχές, δηλαδή στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στα πλάγια των γεννητικών οργάνων. Σε προχωρημένες περιπτώσεις στα αγόρια κατεβαίνει προς τα κάτω, προς το όσχεο, οπότε ονομάζεται οσχεοβουβωνοκήλη.
Το περιεχόμενο  της κήλης αυτής είναι συνήθως έντερο. Στα  κοριτσάκια,  μπορεί να είναι οι ωοθήκες.

Αφορά το 5% των νεογνών, ενώ στα πρόωρα το ποσοστό συχνότητας της βουβωνοκήλης είναι σημαντικά αυξημένο και φθάνει το 30%.
Η βουβωνοκήλη είναι 10 φορές συχνότερη στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.
Ένα ποσοστό 10% εμφανίζει κήλη και στην άλλη πλευρά είτε ταυτόχρονα, είτε μεταγενέστερα.

Η βουβωνοκήλη στα παιδιά είναι συγγενής πάθηση, υπάρχει δηλαδή από τη γέννηση. Δημιουργείται λόγω της ύπαρξης ενός καναλιού, του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου. Αυτός είναι μια προέκταση του περιτοναίου, της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά την κοιλιά και συνοδεύει τους όρχεις στην κάθοδό τους προς το όσχεο κατά την εμβρυική ζωή, ή το στρογγύλο σύνδεσμο της μήτρας προς τα μεγάλα χείλη του αιδοίου στα κορίτσια. Όταν ο ελυτροπεριτοναϊκός πόρος δεν κλείσει, όπως οφείλει να κάνει φυσιολογικά, δημιουργείται ένα κανάλι (που ονομάζεται σάκος της βουβωνοκήλης), μέσω του οποίου όργανα από το εσωτερικό της κοιλιάς μπορεί να βγαίνουν προς τα έξω (επίπλουν, λεπτό έντερο ή και οι ωοθήκες στα κορίτσια).

Η πρώτη εμφάνισή της μπορεί να είναι ακόμη και τις πρώτες ώρες ζωής ή σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της παιδικής ηλικίας.

Συνήθως η διάγνωση γίνεται από τους ίδιους τους γονείς κατά την αλλαγή της πάνας, όταν παρατηρούν ένα φούσκωμα χαμηλά και πλάγια στην κοιλιά ή από τον παιδίατρο κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ρουτίνας.

Η διάγνωση μπαίνει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά, όπως το κλάμα, μπορεί να αποκαλύψουν την κήλη.

Μύθος, το κλάμα είναι η αφορμή.
Η αιτία της κήλης προϋπάρχει και το μόνο που μένει είναι η αφορμή. Και η αφορμή αν δεν είναι το κλάμα, θα είναι η δυσκοιλιότητα, ο βήχας, αργότερα η σημαντική προσπάθεια ή ένα απλό σφίξιμο.

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι μόνο χειρουργική, σε χειρουργείο μιας ημέρας (το παιδί το απόγευμα επιστρέφει στο σπίτι).

Υπό γενική αναισθησία, με μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα
Η χειρουργική διόρθωση της βουβωνοκήλης πρέπει να προγραμματίζεται σύντομα μετά τη διάγνωση, το ταχύτερο.

Ο πιο συχνός κίνδυνος της βουβωνοκήλης είναι η περίσφιξη, ο στραγγαλισμός δηλαδή του οργάνου, που προβάλλει μέσα στο βουβωνικό κανάλι, το οποίο δεν μπορεί να επιστρέψει στην κοιλιά. Το περιεχόμενο του κηλικού σάκου (συνήθως εντερική έλικα), που δεν αιματώνεται καλά, μπορεί να νεκρωθεί. Επίσης, στα αγόρια, επειδή από το ίδιο σημείο περνούν τα αγγεία του όρχι, μπορεί να επηρεάσουν την αιμάτωσή του. Σε αυτή την περίπτωση, σε μέγιστο χρονικό όριο των 6 ωρών, θα πρέπει με ειδικούς χειρισμούς από τον παιδοχειρουργό, η βουβωνοκήλη να αναταχθεί, δηλαδή το περιεχόμενο του κηλικού σάκου να επιστρέψει στην κοιλιά. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, χρειάζεται επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ο βασικός φόβος των γονέων είναι η αναισθησία
Η αναισθησία στις μέρες μας είναι μία ασφαλής διαδικασία, εφόσον χορηγείται από εξειδικευμένο προσωπικό σε κατάλληλα οργανωμένο περιβάλλον. Η πιθανότητα ενός σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος από την αναισθησία σε ένα παιδί, χωρίς σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι ιδιαίτερα μικρή, της τάξης 1/50.000 – 100.000. Πολλές καθημερινές δραστηριότητες έχουν σαφώς υψηλότερο κίνδυνο.
Η γενική αναισθησία είναι σαν την πτήση: είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, αλλά επειδή έχει άλλος το «τιμόνι», ο καθένας μας ανησυχεί!

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;