Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι ο φόβος και ο τρόμος με τον οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές Ελλήνων. Κάθε φορά που πονάει η κοιλιά του παιδιού, η αγωνία του γονιού είναι: «Μήπως έχει σκωληκοειδίτιδα;»

Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, που είναι μια προσεκβολή του εντέρου, κοντά στην ένωση του λεπτού εντέρου με το παχύ.

Η σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά είναι η συχνότερη φλεγμονή της κοιλίας. Η πιθανότητα εμφάνισης σκωληκοειδίτιδας κατά́ τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου είναι περίπου 7-9%.

Η συχνότητα της οξείας σκωληκοειδίτιδας έχει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία. Σπάνια εμφανίζεται στα βρέφη, και είναι συχνότερη στην παιδική́ ηλικία, με το μέγιστο της συχνότητας να εμφανίζεται στην εφηβική́.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης του αυλού της απόφυσης, είτε από ξένο σώμα, είτε από κοπρανώδες υλικό ή από διόγκωση του λεμφικού ιστού που φέρει, ως αποτέλεσμα άλλης λοίμωξης (π.χ. κάποιας ίωσης).

Η «κλασσική» κλινική εικόνα που δεν είναι πάντα και τόσο κλασσική και ειδική, περιλαμβάνει:

  • Κοιλιακό πόνο,
  • Ανορεξία, ναυτία,
  • Μέτριο πυρετό,
  • Αδυναμία ευθειασμού του σώματος ,
  • Μη άνετη βάδιση.

Αυτό το παιδί χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Παρά ταύτα τα πράγματα δεν είναι τόσο τυπικά ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.

ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΕΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΩΡΕΣ , ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ.

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας, όπως και κάθε ενδοκοιλιακής φλεγμονής, αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τη γιατρό. Η γιατρός θα αξιολογήσει το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονται η γενική αίματος και ούρων, και απεικονιστικές όπως το υπερηχογράφημα κοιλίας. 

Θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς και ο καθαρισμός της κοιλιακής κοιλότητας.

Μπορεί να γίνει με ανοικτή μέθοδο ή λαπαροσκοπικά.
Η Κα Βασιλειάδου προτιμά τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αφού προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Καλύτερος έλεγχος όλης της κοιλιακής χώρας,
  • Έλλειψη εμφανούς τομής
  • Λιγότερες επιπλοκές
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η διαρκής αναζήτηση νέων, ακόμα λιγότερο επεμβατικά μεθόδων, οδήγησε στην λαπαροσκοπική χειρουργική μίας τομής (SILS Single Incision Laparoscopic Surgery), που εφαρμόζεται σε παιδιά όπου ο σωματότυπός τους το επιτρέπει.

Ανάλογα με τα ευρήματα το παιδί μπορεί να φύγει την επόμενη μέρα.

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;