Βραχύς χαλινός γλώσσας

Τι είναι ο βραχύς χαλινός γλώσσας;

Ο χαλινός γλώσσας είναι μια μεμβράνη που βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα. Υπάρχει φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους και αν για οποιοδήποτε λόγο αυτός είναι πιο κοντός ή πιο ανελαστικός από το φυσιολογικό, τότε έχουμε το βραχύ χαλινό της γλώσσας.

Βραχύ χαλινό γλώσσας έχει περίπου 1/10 παιδιά, δηλαδή, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Το περιορισμένο μήκος του χαλινού δεν επιτρέπει την ελεύθερη κινητικότητα της γλώσσας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα αρχικά κατά τον θηλασμό, την κατάποση και μεγαλώνοντας στην ομιλία. Η αιτία είναι άγνωστη, υπάρχει αυξημένη συχνότητα σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί παγκόσμια μια αύξηση της συχνότητας της διάγνωσης του βραχέως χαλινού της γλώσσας. Η προάσπιση του μητρικού θηλασμού, πράγμα απολύτως αναγκαίου για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, έχει ευαισθητοποιήσει τους γιατρούς και τους συμβούλους θηλασμού για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν το θηλασμό. Αυτό είναι η πραγματική αιτία για τη φαινομενική αύξηση της συχνότητας της διάγνωσης του χαλινού γλώσσας και κάποιες φορές την υπερβολική αντιμετώπισή του. Ο παιδοχειρουργός μπορεί να καταλάβει ποιος χαλινός είναι βραχύς και χρειάζεται αντιμετώπιση.

Ένα νεογέννητο με βραχύ χαλινό μπορεί να δυσκολεύεται στις θηλαστικές κινήσεις, κουράζεται εύκολα κατά τον θηλασμό, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόσληψη βάρους και οι θηλές μπορεί να τραυματιστούν και να πονάνε.

Οι γονείς παρατηρούν ότι το παιδί δεν μπορεί εύκολα να βγάλει τη γλώσσα πέρα από το επίπεδο των ούλων, κατά τη διάρκεια του κλάματος, η γλώσσα φαίνεται κολλημένη στο έδαφος του στόματος και κάποιες φορές έχει σχήμα V  ή καρδιάς.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εμφανίσει του προβλήματα στην ομιλία ιδιαίτερα με τα υγρά σύμφωνα δηλαδή το «Ρ» και το «Λ».

Από τη στιγμή πού γίνεται η διάγνωση για βραχύ χαλινό, που δημιουργεί προβλήματα, αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Η αντιμετώπιση είναι πολύ απλή με διατομή του χαλινού.

Το λέιζερ είναι ένα εργαλείο που έχει βοηθήσει πολλοί τους γιατρούς στη σύγχρονη αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όταν η χρήση του γίνεται σωστά και εκεί που υπάρχει ένδειξη.

Η ιατρός χρησιμοποιεί Laser για διατομή χαλινών σε μεγαλύτερα παιδιά και όχι σε παιδιά ηλικίας 0 έως 6 μηνών. Στα παιδιά 0 έως 6 μηνών η διατομή του χαλινού είναι εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη, οπότε η χρήση του λέιζερ είναι υπερβολή και αντίθετα το έγκαυμα που προκαλεί,  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο βρέφος. Σε αυτές τις ηλικίες η μικροεπέμβαση γίνεται στο ιατρείο.

Σε μεγαλύτερα παιδιά η επέμβαση πρέπει να γίνεται στο νοσοκομείο, λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας ύπαρξης αιμορραγίας και για αυτό το λόγο γίνεται υπό αναισθησία με χρήση Laser.

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;