Κοκκιώματα

Τι είναι τα Κοκκιώματα;

Τα κοκκιώματα είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος, που παρατηρούνται συχνά στα παιδιά. Στα νεογέννητα συχνά παρατηρείται κοκκίωμα στον ομφαλό ενώ σε πιο μεγάλα παιδιά παρατηρείται το πυογόνο κοκκίωμα. Άλλα είδη κοκκιώματος είναι τα αντιδραστικά, τύπου ξένου σώματος.

Το κοκκίωμα ομφαλού παρατηρείται στα νεογέννητα από τους γονείς, όταν πέσει το ομφαλικό κολόβωμα. Πρόκειται για ένα εύθρυπτο κόκκινο ιστό, που έχει την τάση να μεγαλώνει. Αντιμετωπίζεται στο ιατρείο με καυτηριασμό με νιτρικό άργυρο. Ίσως χρειαστούν 2- 3 συνεδρίες ή ακόμη και τοποθέτηση ραμμάτων στη βάση του, αν αυτό είναι πολύ μεγάλο. Κοκκιώματα ομφαλού που επιμένουν και έχουν έντονη εκροή υγρού, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για αποκλεισμό συγγενών ανωμαλιών από τον ουραχό.

Το πυογόνο κοκκίωμα είναι μια καλοήθης ανώδυνη δερματική βλάβη. Συνήθως είναι κόκκινη διόγκωση του δέρματος, που μπορεί εύκολα να αιμορραγήσει.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια και στους εφήβους.

Το πυογόνο κοκκίωμα εντοπίζεται συχνότερα στο πρόσωπο και στα άκρα. Έχει την τάση να αυξάνεται γρήγορα σε μέγεθος.

Η θεραπεία του πυογόνου κοκκιώματος είναι συνήθως η χειρουργική αφαίρεση του αν και κάποιες φορές μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του, όταν αυτό είναι πολύ μικρό.

Τα κοκκιώματα ξένου σώματος αναπτύσσονται όταν γίνεται υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα αντικείμενο ή μια φλεγμονή στο δέρμα.

Ξένο σώμα που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση είναι:

  • Κεντρί από κάποιο έντομο, ζώο (μέλισσα, τσιμπούρι),
  • Ξένα σώματα όπως ακίδα από ξύλο
  • Ράμμα
  • Μικροφλεγμονές

Τα κοκκιώματα ξένου σώματος έχουν την τάση να μεγαλώνουν και πολλές φορές προκαλούν αίσθημα κνησμού.

Θεραπεία τους είναι η χειρουργική αφαίρεση και η αποστολή τους για  ιστολογική εξέταση.

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;