Κύστεις ωοθήκης

Τι είναι οι κύστεις ωοθήκης;

Οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, από τη νεογνική μέχρι και την εμμηνόπαυση. Οι περισσότερες κύστεις εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Οι κύστεις ωοθήκης μπορεί να είναι απλές ή σύνθετες.

Απλή κύστη ωοθήκης είναι αυτή που είναι μονόχωρη και γεμάτη με υγρό. Οι απλές κύστεις ωοθήκης, μικρότερες των 5 εκατοστών, είναι πολύ συχνά και φυσιολογικά ευρήματα κατά την διάρκεια του κύκλου.

Σύνθετες κύστεις είναι οι πολύχωρες που περιέχουν στέρεα στοιχεία. Οι σύνθετες κύστεις είναι ύποπτες για κακοήθεια. Ποσοστό λιγότερο από το 10% των κύστεων ωοθήκης είναι κακοήθεις και αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των κακοήθων καρκίνων της παιδικής ηλικίας.

Η συνεχής πρόοδος του προγεννητικού υπερήχου, μας οδηγεί σε συχνή ανεύρεση κύστης ωοθηκών σε θήλεα νεογνά. Εκτιμάται ότι η επίπτωση της κύστης ωοθηκών στα νεογνά είναι 1/2500 γεννήσεις και είναι ο πιο συχνός κυστικός όγκος κοιλίας στα θήλεα νεογνά.

Οι κύστεις ωοθήκης στα νεογνά δημιουργούνται λόγω της επίδρασης των ορμονών της μητέρας, όπως επίσης και των εμβρυικών γοναδοτροπινών.

Οι ωοθηκικές κύστες είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στις έφηβες.

Συνήθως αποτελούν τυχαίο εύρημα. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές είναι απλές κύστεις. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ωοθυλάκια που δεν μπόρεσαν τελικά να «σπάσουν». Μπορεί να προκαλούν συμπτώματα, οπως πόνο, αίσθημα βάρους ή πίεσης στην κοιλιά, ή/και αιμορραγία.

Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα.
Οι κύστεις ωοθήκης σε νεογνά και βρέφη σε ποσοστό 99% είναι καλοήθεις. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται και δείγματα ορού αίματος για α-εμβρυική πρωτεΐνη (a-fp ) και β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), CA125 για την πάρα πολύ μικρή πιθανότητα κακοήθειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απλές κύστεις ωοθήκης μπορούν περιοδικά να παρακολουθούνται με υπερηχογράφημα και πολλές φορές θα υποστρέψουν πλήρως.

H χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη σε κύστεις:

• Οι οποίες είναι μεγαλύτερες των 5cm,
• Δεν υποχωρούν,
• Προκαλούν συμπτώματα,
• Είναι ύποπτες για κακοήθεια,
• Υπάρχει υποψία συστροφής της πάσχουσας ωοθήκης.

Οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία έχει σκοπό την αφαίρεση της κύστεως και την διάσωση όσο περισσότερου ωοθηκικού ιστού. Σε όλο τον προηγμένο κόσμο, η Λαπαροσκοπική χειρουργική έχει πρωταρχικό ρόλο και η Κα Βασιλειάδου αντιμετωπίζει λαπαροσκοπικά τις κύστεις ωοθήκης.

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;