Ομφαλοκήλη

Τι είναι η Ομφαλοκήλη;

Συχνά τα παιδιά γεννιούνται με τον ομφαλό τους να «φουσκώνει» προς τα έξω. Η ομφαλοκήλη είναι το αποτέλεσμα της μη σωστής σύγκλεισης του ομφαλικού δακτυλίου κατά τη γέννηση. Ο ομφάλικος δακτύλιος κατά τη γέννηση πρέπει να είναι κλειστός, αλλιώς δημιουργείται ένα χάσμα μέσα από το οποίο μπορεί να προβάλλει περιεχόμενο της κοιλιάς (έντερο). 


Πολλά νεογέννητα έχουν ομφαλοκήλη. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς, γιατί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό 90%, μέσα στα 2 πρώτα χρόνια ζωής, κλείνει από μόνο του. Πιέζοντας ελαφρά τον ομφαλό παρατηρούμε ότι αυτός εύκολα υποχωρεί. Με το κλάμα η ομφαλοκήλη φαίνεται να μεγαλώνει αλλά αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Δεν βάζουμε ζώνη και δεν χρησιμοποιούμε «κέρματα» για να πιέσουν τον ομφαλό  προς τα μέσα. Οι τακτικές αυτές μπορεί να αποφέρουν καταστροφικές συνέπειες για το παιδί.

Η ομφαλοκήλη συνήθως είναι ανώδυνη και ακίνδυνη.

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, με μικρό χάσμα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει υπερηχογράφημα για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η ομφαλοκήλη σπάνια  μπορεί να έχει επιπλοκές. Η περίσφιξη, δηλαδή ο εγκλωβισμός περιεχομένου της κοιλιάς μέσα στον ομφαλικό δακτύλιο, είναι πάρα πολύ σπάνια.

Η ομφαλοκήλη στα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζεται μετά την ηλικία των 4 ετών, γιατί μέχρι τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να υποχωρήσει από μόνη της. Η ομφαλοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά με μια μικρή ημισεληνοειδή τομή κάτω από τον ομφαλό. Το παιδί εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα με οδηγίες για αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας για ένα μήνα.

 

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;