Συστροφή όρχεως

Ο πόνος στους όρχεις είναι μια υπερεπείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης διερεύνησης από παιδοχειρουργό για αποκλεισμό της συστροφής του όρχεως.

Η συστροφή του όρχεως είναι μια επείγουσα κατάσταση, κατά την οποία κυριολεκτικά ο όρχις στρίβει γύρω από τον μίσχο του, στερώντας τον από την αιμάτωσή του. Οδηγεί σε ένα πρήξιμο επώδυνο στη μεριά του όρχεως που πάσχει και είναι απαραίτητη η χειρουργική διερεύνηση μέσα στις πρώτες 6 με 8 ώρες. Διαφορετικά ο όρχις στερημένος από την αιμάτωσή του, νεκρώνεται και ατροφεί.

Για το λόγο αυτό ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΗΜΙΟΣΧΕΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ.

Παράλληλα χρειάζεται να καθηλώσει ο χειρουργός και τον υγιή όρχι της άλλης πλευράς, ώστε να μην υποστεί και αυτός μια μελλοντική συστροφή.

Υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο ημιόσχεο ο παιδοχειρούργος τα 2/3 των περιπτώσεων μπορεί να θέσει τη διάγνωση από το ιστορικό. Το υπερηχογράφημα είναι σχεδόν πάντα διαγνωστικό.

Ένα παιδί μπορεί να πονάει στους όρχεις για διάφορους λόγους. Η συστροφή του όρχεως είναι ο μόνος λόγος που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Άλλες αιτίες πόνου στο ημιόσχεο είναι η συστροφή κύστης Morgagni. Δεν απαιτεί άμεσο χειρουργείο αλλά ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη και παρακολούθηση. Μόνο επί επιδείνωσης της κλινικής εικόνας και επιμονής των συμπτωμάτων για μέρες, το παιδί ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Άλλες αιτίες που μπορεί να μιμηθούν εικόνα συστροφής όρχεως είναι η επιδιδυμίτιδα και το ιδιοπαθές οίδημα του οσχέου τα οποία αντιμετωπίζονται με συντηρητική αγωγή.

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;