Φίμωση

Τι είναι η φίμωση;

Φίμωση ονομάζουμε τη στένωση της ακροποσθίας δηλαδή του δέρματος («πετσάκι»), που καλύπτει τη βάλανο («κεφάλι»), με αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της.

Όλα τα αγόρια γεννιούνται με φυσιολογική φίμωση, κλειστό πέος, η οποία σιγά σιγά θα υποχωρήσει συνήθως μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Μόνο το 5 – 10 % των παιδιών ηλικίας άνω των 3 χρόνων πάσχουν από συγγενή φίμωση. Σπανιότερα φυσιολογική φίμωση μπορεί να υπάρχει μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων.

Παθολογική φίμωση ορίζεται η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου συνεπεία στένωσης της ακροποσθίας, που οφείλεται είτε σε συγγενή φίμωση, είτε σε σχηματισμό ουλώδους δακτύλιου στην ακροποσθία, ως αποτέλεσμα φλεγμονών ή και τραυματισμού της.

Μόνο το 1% των παιδιών εμφανίζει παθολογική φίμωση.

Οι πιθανότητες εμφάνισης της φίμωσης μειώνονται όταν ακολουθούνται από τους γονείς βασικοί κανόνες υγιεινής της περιοχής έξω γεννητικών οργάνων. Πλύσιμο με ένα απλό παιδικό σαπούνι με μικρή έλξη χωρίς βία της ακροποσθίας στο καθημερινό του μπάνιο είναι αρκετό για να επιτύχουμε σταδιακά το άνοιγμα του πέους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ακουμπάνε με καθαρά χέρια την ευαίσθητη περιοχή τους.

Η διάνοιξη της ακροποσθίας δεν πρέπει να γίνει ποτέ με βία. Ο οποιοσδήποτε μικροτραυματισμός της δημιουργεί ουλή, δηλαδή μη φυσιολογικό ελαστικό ιστό που οδηγεί στη φίμωση.

Η διάγνωση της φίμωσης γίνεται από την κλινική εικόνα.

Οι ίδιοι οι γονείς αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα τα οποία είναι ψιλή ροή ούρων, μικρή τρυπούλα στην ακροποσθία, το πετσάκι φουσκώνει σαν μπαλόνι, επώδυνη στύση με μικρό σκασίματα σαν ραγάδες στην ακροποσθία.

Η θεραπεία της παθολογικής φίμωσης είναι χειρουργική και λέγεται περιτομή. Η περιτομή μπορεί να είναι μερική η ολική. Σε συνεννόηση με τους γονείς και εξηγώντας τους σχολαστικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου η παιδοχειρουργός με βασικό γνώμονα το καλό του παιδιού θα εκτελέσει την κατάλληλη επέμβαση.

Η περιτομή στα παιδιά γίνεται υπό γενική αναισθησία σε χειρουργείο μιας ημέρας. Το παιδί βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα με οδηγίες για τοποθέτηση ειδικής αλοιφής, τοπική καθαριότητα και για ένα εικοσιτετράωρο χορήγηση παυσίπονων.

Παραφίμωση είναι μια οξεία και επείγουσα κατάσταση η οποία προκύπτει από την αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας στη φυσιολογική της θέση. Είναι μια επιδεινούμενη κατάσταση στραγγαλισμού της βαλάνου, η οποία αφού δεν αιματώνεται σωστά παρουσιάζει αρχικά πρήξιμο, οίδημα, και μετά αλλαγή στο χρώμα της. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από παιδοχειρουργό.

children

Έχετε κάποια απορία; Επικοινωνήστε μαζί μας

213 0287264

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;